Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Spanyol önkéntesek a Zöldövezet csapatában

Eva és Xabier Spanyolországban élnek. Egy szerencsés közös találkozásnak köszönhetően a hasznos hulladék kézi begyűjtésben segítettek nekünk a SZIGET fesztivál alatt. Schmitt Petra készített velük interjút.

Petra: Honnan hallottatok a Zöldövezet önkéntes programjáról?
Xabi: A Menedékház Alapítványnál dolgoztam korábban és ők kérdezték, hogy lenne-e kedvem a Szigeten dolgozni a Zöldövezet önkénteseként.
Eva: Én a biatorbágyi Montessori óvodában dolgozom, de az önkéntes lehetőségről Xabitól hallottam.

Petra: Volt korábban valamilyen tapasztalatotok környezetvédelmi munka területén?
Xabi: Pedagógusnak tanulok és az egyetemen több tantárgyunk is volt környezetvédelem témában, amelyek nagyon tetszettek.
Eva: A középiskola után kertésznek és aromaterápiás szakembernek készültem, de aztán másképp alakultak a dolgok és végül óvónő lett belőlem. A környezet és a növények iránti szeretetem viszont a mai napig megmaradt.

Petra: Mi tetszik legjobban a Szigetes munkátokban?
Xabi: Mindkettőnknek nagyon tetszik a "zöld csapat" vidám hangulata, a sokszínű zenei és kulturális programok és a kiváló szervezés. Nagy élmény ilyen rengeteg fiatalt együtt látni, sok új barátot szereztünk.
Eva: Azt tapasztaltuk, hogy a látogatók érdeklődőek és szívesen segítik a munkánkat, pl. többen is kikészítették nekünk a hasznos hulladékot a reggeli begyűjtésnél, hogy újrahasznosításra kerüljön az anyag.

Petra: Spanyolországban vannak hasonló önkéntes kezdeményezések a fesztiválokon?
Xabi: Otthon több kisebb zenei fesztiválon jártam már, de őszintén szólva, ezek a rendezvények nem voltak túl környezetbarátok, sőt inkább a kosz és a szemét volt rájuk a jellemző.
Eva: Én a galíciai Celtic Fesztiválon, amely egy ingyenes zenei rendezvény, azt tapasztaltam, hogy a szervezők igyekeztek odafigyelni a tisztaságra. Viszont szelektív hulladékgyűjtés ott sem volt. A hasznos hulladék külön gyűjtése egyelőre még ismeretlen a különböző spanyol kulturális vagy sporteseményeken.

Petra: És mi a helyzet Spanyolországban a lakossági szelektív hulladékgyűjtéssel?
Xabi: A nagyvárosokban már bevett szokás, hogy a lakosság – a magyar rendszerhez hasonlóan – szelektív gyűjtőszigetekre viheti a hasznos hulladékot.
Eva: Néhány éve intenzív országos kampány indult a médiában és az iskolákban, hogy felhívják az emberek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére. Én is találkoztam már ilyen programokkal a középiskolákban és az egyetemen is.

Petra: Van-e valami javaslatotok arra vonatkozóan, hogy a Zöldövezet hogyan tudná még jobban végezni a munkáját a jövőben?
Xabi: Jó lenne, ha több promóció jutna a környezetvédelmi kezdeményezésekre. Szerintem sokkal több önkéntes csatlakozna, de sokan nem is tudnak a lehetőségről. Úgy látom, hogy a hulladékcserepont rendszert szeretik az emberek, szívesen gyűjtenek a kisebb ajándékokért.
Eva: Egyetértek, hogy a nagyobb hírverés sokat segítene. Jó lenne, ha a közönség nem csak a programfüzetben értesülhetne az önkéntes munkáról, hanem esetleg a hangosbemondókon keresztül is rendszeresen eljuthatna hozzájuk az üzenet.

szigetxabieva szigetxabi szigeteva