Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Segéd-kezek


A Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület kaláka-programja.

A kaláka a rászorulók javára közösségben végzett, hasznos, alkotó munka örömét jelenti. Célunk, hogy nagy cégek dolgozóinak rendhagyó csapatépítő eseményeket szervezzünk. Kiszakítva őket a megszokott irodai közegből, a napi rutin helyett kihívásokkal teli munkát végezhetnek. Itt mindenki kipróbálhatja magát, és a csapat együtt oldja meg a feladatot egy rászoruló intézményben, kertben, vagy természetvédelmi területen.

Milyen önkéntes munkákat szervez a Segéd-kezek?

Különösebb szaktudást és gépesítést nem igénylő, kézi szerszámokkal elvégezhető feladatokat végzünk. Kertészkedés, virágültetés, kerítés-, vagy falfestés, képek pingálása, játszótér felújítás, természetes környezetet helyreállító és élőhely-megóvó munkálatok. Fontos, hogy csak olyan és annyi munkát tervezünk, amit a nap végére biztosan be tud fejezni a csapat, és az elkészült festés, kertészkedés vagy rendrakás igazán látványos, érdemi előrehaladást jelent a nap végén. Az önkénteseket nem hajszoljuk a végkimerülésbe: célunk, hogy 3-4 órányi fizikai munka után mindenki jóleső fáradtsággal és elégedettséggel fejezhesse be a kalákát!

Csapatlétszámok

15-200 fő/alkalom között, akár több napra elosztva. Fontos, hogy a helyszínt úgy választjuk ki, hogy a munkamennyiség a létszámhoz illeszthető legyen.

Kiknek ajánljuk?

Olyan cégeknek,
- ahol a CSR jelentés, nem csak egy kötelezően kiadandó dokumentum
- akik dolgozóik szemlélet formálásában aktívan részt vennének
- ahol a közösen végzett tevékeny munka öröm
- ahol fontosabb a közös jótékony munka, mint egy bowling-party
- akik jó példával járnak el más cégek felé is.

A fogadó helyek olyan természetbeni, látható, kézzelfogható, azonnali segítséget kapnak a Segéd-kezek önkénteseitől, amelyre nekik se pénzük, se emberük, se idejük. A megújuló területek-helyiségek a dolgozók számára örömet jelent, az önkéntes csapatok pedig találkozhatnak munka közben azokkal az emberekkel, akikért dolgoznak éppen. Emberi kapcsolatokat építő, érzékenyítő szerepe van a Segéd-kezek kalákának, hiszen közös célunk egy jobb világ építése. A Segéd-kezek a Zöldövezet Társulás Egyesület fiatal csapatának egyik kedvenc programja!

Kapcsolat: info<kukac>zoldovezet.info

További információ: www.seged-kezek.hu

csapatkép