Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Schmitt Petra is segítette munkánkat a SZIGET-en

B: Szia Petra! Miért döntöttél úgy, hogy idén másodjára is részt veszel a Sziget Fesztiválon a Zöldövezet önkénteseként? patra

PETRA: Ismerjük már egymást a Zöldövezet csapatával, hiszen többször is dolgoztunk együtt. Ezért korábban is volt már olyan ötletem, hogy önkénteskedjek náluk.

B: Hogyan kerültél velünk kapcsolatba?

PETRA: A munkám a környezetvédelemmel és a sporttal kapcsolatos. Sporteseményeken dolgoztunk együtt, ahol a Zöldövezet végezte a szelektív hulladékgyűjtést, de más környezetvédelemmel kapcsolatos projektekben is tevékenykedtünk már közösen. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Az első munka 2010-ben a Triatlon világbajnokság ideje alatt történt, ahol volt egy Zöld triatlon nevű program, ami szorosan kapcsolódott a Zöldövezethez.

B: Ez egy országos program volt?

PETRA: A világbajnokság itt zajlott Budapesten, négy napos esemény volt, több mint 4 ezer versenyzővel, akik a világ minden tájáról érkeztek. Ennek keretein belül csináltunk egy környezetvédelmi programot, amibe belevontuk a sportolókat, médiát, nézőket, partnereket. Jó eredményeket értünk el a szelektív hulladékgyűjtésben. Körülbelül 17- 20 köbméter hasznos hulladékot gyűjtöttünk össze. Sporteseményen ilyen első alkalommal volt Magyarországon, tehát tényleg nagyon jó, kézzel fogható eredményeink voltak. A Zöldövezetes ÚjraPohárnak különösen nagy sikere volt.

B: Szerinted a Mosható Pohár beválik a fesztiválokon?

PETRA: A mi tapasztalatunk az volt, hogy nagyon jól működik. Amikor az emberek megértik a működési elvét, akkor már ők kérik, és szívesen vesznek részt az ÚjraPohár programban. Szívesen viszik haza ajándékba, még a betétdíjat is bent hagyják. Ezen a sportversenyen már úgy volt kialakítva, hogy olyan poharat vihettek haza magukkal, ami a versennyel kapcsolatos, tehát jó emlék marad számukra.

B: Miért fontos neked a környezetvédelem?

PETRA: Mert meg vagyok győződve róla, hogy mindenki felelős a saját környezetéért, és mindenkinek kötelessége, hogy abban a körben, ahol mozog és tehet valamit a környezetvédelemért, azt tegye is meg.

B: Mennyire élsz környezettudatosan a mindennapokban? Otthoni praktikák?

PETRA: Igyekszem. Külön gyűjtjük a szemetet, és kisfiam is odafigyel erre. Szerintem nem is tudná már máshogy csinálni. Amiben szeretnék még zöldebb lenni az a közlekedés. Persze szoktunk biciklivel járni, de mivel kint lakunk a városból, naponta betekerni nehezen megoldható. Megtesszük a környezetért, ami csak tőlünk telik.

B: Szerinted Magyarország hol tart a környezetvédelemmel világszinten?

PETRA: Statisztikát nem tudok, de szerintem középvonalban lehetünk. Azt látom a környezetemben, hogy az emberek tudják mit lehetne másképp csinálni, de nem feltétlen teszik meg. Szerintem a szemléletformálás szintjén vagyunk még mindig, és innen kellene az a bizonyos váltás a gyakorlat felé, amit csak a gyerekeknél tudunk elkezdeni. Az ő gondolkodásukba beleépíteni. Ha ők nem érzik, hogy felelősek vagyunk a környezetért, mert nem hallják, nem látják a családban, akár az iskolában, akkor miért várjuk el tőlük, hogy jobb legyen. Úgyhogy én a gyerekekben hiszek. Ha őket el tudjuk érni, akkor itt változás történhet.

B: Véleményed szerint mivel lehetne még motiválni az embereket a környezet megóvására itt a fesztiválon?

PETRA: Amikor az emberekre kicsit ráijesztünk, amikor lát róla képeket és hallja a számokat, hogy mennyi szemét termelődik, azzal igen. Egyik megrázó élményem, amikor tavaly itt voltam segíteni, és pont akkor lett vége egy koncertnek egy sátorban . Nem túlzok, térdig ért a pet palack, és a szemét amikor kijöttek onnan az emberek. Hihetetlen volt. Ezeket kellene megmutatni, hogy mit hagynak maguk mögött. Ezt kell tudatosítani.

B: Azt jó ötletnek tartod, hogy a cserepontokon a pet palackokért ajándékot adnak?

PETRA: Igen, ezzel lehet motiválni embereket.

B: Ha már itt vagy a fesztiválon, akkor körbenézel? Érdekel valamilyen program a Szigeten?

PETRA: Épp kérdeztem, hogy milyen zene van ma, mert csak a környezetóvás érdekében jöttem ki, a Zöldövezet miatt. Azért persze majd körülnézek, hogy mi a kínálat.

B: Köszönjük a válaszaid és a segítséged!