Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Rendezvényzöldítés velünk

Biztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”? Herencsár Milán, a Zöldövezet Társulás Egyesület frissen megválasztott alelnöke szívén viseli a szervezet megmozdulásait ezen a téren.


Elmondása szerint már a Zöldövezet előtt is nagy érzékenységgel viseltetett a környezettudatosság témakörében, zöldségárusként például a főnökeit is meggyőzte a keletkezett hulladék szelektív gyűjtéséről. 2011-ben került a szervezethez gyakornokként, amikor még a nagy zenei fesztiválokon, mint a Sziget, VOLT és Balaton Sound is dolgoztak.szigettérkép Mint a legtöbb fiatal ő is rajongott ezekért az eseményekért és mivel személyisége és elhivatottsága lehetővé tette, nem is volt kérdés, hogy ő lesz az egyesület „rendezvényzöldítős” vonalának programvezetője. "Véleményem szerint a fenntarthatóság egy olyan témakör, amelyre mind természettudományi, mind pedig társadalomtudományi szempontból reflektálni kell. Ezzel az elvvel egyesületünk közös állásfoglalása is megegyezik, többek közt ezért is szeretek nagyon itt dolgozni."Milán megosztott pár kulisszatitkot is a nagyobb események ökológiai lábnyomának csökkentéséről. Az Újrapohár-program lehetőséget biztosít a szervezőknek akár 60%-kal mérsékelni a keletkezett hulladék mennyiségét, mivel ezek keményfalú, tetszőlegesen logózott műanyag poharak, amelyeket betétdíjas termékként forgalmazhat. Tehát a látogatók visszavihetik a poharakat a pulthoz, vagy akár haza is emlékbe.

Emellett elengedhetetlen egy esemény környezetterhelésének csökkentésénél a hulladék frakcionálása. takarítókA Zöldövezet a szelektív gyűjtők kihelyezése mellett nagy figyelmet fordít az emberek környezeti szemléletének formálására, a szelektív gyűjtés „szerethetővé” tételére legtöbbször Zöld InfoPont működtetésével, illetve Milán szavaival élve: „a rendezvény arculatába illeszkedő, figyelemfelkeltő „kukamatricákat” ragasztunk ki a hulladékgyűjtő edényeinkre, amik szinte odavonzzák a látogatók szemét a szelektív kukákra. A másik fontos újításunk pedig az volt, hogy mi szervezzük a rendezvény egész takarítását, így a keletkező szelektív hulladék mennyisége megduplázódik, mindeközben a kommunális hulladék mennyisége ugyanilyen arányban csökken.”Mindezek mellett persze egy rendezvényen figyelmet kell fordítani a víz-és energiafelhasználásra vagy a fenntartható vendéglátás biztosítására is, melyekben kiterjedt kapcsolati hálójuk segítségével a Zöldövezet szívesen nyújt segítséget.

kukákjóA szervezet céljai elérése mellett jó kapcsolatot és hangulatot is igyekszik kialakítani akár partnereivel, a rendezvények látogatóival, vagy munkatársai között. „Minden önteltség nélkül kijelenthető, hogy az elmúlt években nem érkezett panasz a munkánkra, minden szervező hálásan köszönte meg az együttműködésünket.” Az önkéntesek lelkesedése sem csökken egy-egy fárasztó program után és az iskolai közösségi szolgálatban részt vevő diákok is szívesen választják a Zöldövezetet, hiszen itt kellemes közösségben tölthetik el ezeket a heteket, a kötelező munkavégzés nyomásának érzése nélkül.
Milán azt is elmondta, hogy partnereik kiválasztásánál szem előtt tartják az alkalmazottakkal történő megfelelő bánásmódot is:milánkaA takarítócég kiválasztásánál a környezetvédelmi témákra való nyitottság mellett fontos feltétel, hogy méltányosan bánjanak alkalmazottaikkal, hogy cserébe elvárható legyen a minőségi munka.” A vendégek legtöbbje is nyitott az egyesület munkája iránt, de a kevésbé érdeklődő személyek figyelmét is próbálják felhívni a környezet megóvásának fontosságára. „Igyekszünk meglovagolni azt a zöld divathullámot, amely most tör be Magyarországra is, ezért például nagy hangsúlyt fektetünk az arculatra is, nem csak a háttérmunkákra. Egyre szebbek a hulladékgyűjtő szigeteink és az infópontunk. Igyekszünk a környezetvédelmet nem csak fontos ügyként-, hanem érdekes-fiatalos köntösbe bújtatva szerepeltetni.” Ennek érdekében Milán kifejtette, hogy tervei közt szerepel minél több workshop és kerekasztal beszélgetés szervezése is, ahol fesztivál-és rendezvényszervezők, illetve szakértők körében bárki informálódhat a témában.

A Zöldövezet Társulás tehát mindent megtesz, annak érdekében, hogy ha valaki legközelebb egy ilyen eseményre látogat, vagy akár otthonában hezitál a szelektív gyűjtésről, már körültekintően tudjon véleményt alkotni és fellépni a tőle telhető leghatékonyabban a környezet megóvása érdekében.a cikket készítette: Brezina Fanni, gyakornok


Herencsár Milán