Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Nem alszunk téli álmot!

A "Re-cuccok" szemléletformáló kampányunk keretében hulladékká vált tárgyakból készítünk rendezvények számára jól használható tárgyakat, játszó és pihenőteret. Az ún. upcycling technika alkalmazásával egyszerű autógumiból hinta válik, rozsdás sílécek a rendezvények kerítéseivé avanzsálnak, és a fesztiválokon megmaradt molinókból állatkák készülnek, hasukban turkálóban feleslegessé vált ruha-ronggyal.

replaccállat1csacsi

A projekt a környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód erősítését kívánja megcélozni a különböző rendezvényeken és a rendezvényszervező szakma, illetve a rendezvények látogatóinak körében. A nagy számban és gyakran igen nagy résztvevőszámmal megrendezett szakmai, kulturális és közösségi rendezvények környezeti terhelése nagy mértékű, miközben gyakran azonos vagy kisebb költséggel jóval környezetbarátabb megoldások is léteznek, azonban mivel ezeket nem ismerik, sem a szervezők, sem a résztvevők részéről nem merül fel ezek alkalmazása/használata. Ezen kíván segíteni a projekt azáltal, hogy látványos eszközökkel mutatja be a rendezvények környezetbarát lebonyolításának különböző lehetőségeit a célcsoportok számára.

A RePlacc megálmodója a Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület, molinó-állatainkat a Cellux csoport tervezi.

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg. vm logó