Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Működő alternatívák a rendezvényzöldítés terén

Novemberben ismét elindult az adventi vásár szezon a Fővárosban. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál egyike azon rendezvényeknek, amely évek óta a Zöldövezet Társulás Egyesület programját választja a rendezvény környezetterhelésének csökkentéséért. Ez az első adventi vásár ahol bevezetésre került egy innovatív technológiával készülő csomagolóanyag, ami egy jó alternatívának tűnik az eldobható műanyag poharak kiváltására. A Szent István téri vásár ezen lebomló termékeket használva indult el a műanyagmentes rendezvények felé vezető úton. lebomlopohar Kép forrása: http:www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal/

A lebomló étkészleten túl a környezettudatos rendezvényszervezők a hasznos anyagok visszagyűjtésére is kiemelt figyelmet fordítanak. A Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület munkatársai a szelektív hulladékgyűjtés koordinálásán túl, gondoskodnak a karton, műanyag, üveg, és lebomló termékek megfelelő helyre való eljuttatásáról, újrahasznosításról és komposztálásról.begyűjtés


Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen a kezdetek óta szelektív gyűjtés folyik, melynek hatékonysága a Zöldövezet programjának köszönhetően évről évre magasabb. A 2015-ös évben összesen 40 m3 hasznos anyag gyűlt össze az Egyesület munkatársainak és önkénteseinek segítségével. Idén egy komplex programmal már félidőben meghaladták a tavalyi összmennyiséget.

További információ:
Herencsár Milán programvezető
06203444750
herencsar.milan<kukac>zoldovezet.infoA lebomló (biodegradálható) csomagoló anyagról:

A piacon előforduló ilyen anyagok közül eddig a PLA nevű anyag bizonyul a leghasználhatóbbnak, mind anyagtulajdonságait, mind pedig lebonthatóságát tekintve. Ez az anyag kukoricakeményítőből készül és ipari komposzt körülmények között 100%-ban biológiailag lebontható. A laikusok azt hihetik, hogy bármelyik papírpohár szintén a biodegradálható kategóriába tartozik, ám ez nem igaz, mert általában a forró italok kezelése érdekében valamilyen műanyag bevonattal látják el őket. Az adventi vásáron előforduló papírpoharak azért különlegesek, mert PLA bevonattal helyettesítik a szokványosan műanyagból készülő bevonatot.

Kapcsolódó anyagok