Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Mosható pelussal a jövőért!

A modernkor vívmánya az eldobható pelenka, mára sajnos bevonult a természetesnek vett dolgok közé. Egy újabb rendszer, ami saját kényelmi szempontjaikat veszi csak figyelembe. Az orvosok szerint a műanyag eldobható pelenkákban nagyjából úgy érzi magát a baba, mintha egy üvegházban lenne a popsija, teret engedve ezzel a különböző kórokozók elszaporodásának. A kisfiúkra még nagyobb veszélyekkel jár ez a fajta pelenkázási szokás, hiszen a magasabb hőmérséklet nem tesz jót a heréknek, és a későbbiekben ez hathat a termékenységre.

Az egészségügyi hatásokon túl, vegyük figyelembe a környezetterhelési oldalt is. Egy gyermek születésétől a szobatisztaságig (2,5-3 év) kb. 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel az egyszer használatos, eldobható pelenkákkal, mely a vegyes hulladékba dobva lerakóba, vagy szemétégetőbe kerül.

A modern mosható pelenkák nem azonosak a régen használatos tetra pelenkákkal, melyet főzéssel tisztítottak nagyanyáink. A mai mosható pelusok ergonomikusak, designosak, és nem utolsó sorban könnyen használhatóak. Az első szett megvásárlása soknak tűnik, de ha végiggondoljuk egy csecsemő esetében a követező 2-3 pelusos évet - a testvérekről már nem is beszélve - még a mosószerrel és vízzel együtt is kedvezőbb az anyagi ráfordítás.

HOGYAN MŰKÖDIK?

Nézd meg itt: mosható pelus szakanyag

Vagy töltsd le ingyenesen! (lásd: oldal alján kapcsolódó anyagok doboz)A Zöldövezet Társulás projektje a mosható pelenkák népszerűsítését vállalta előadások tartásával, szakmai online anyag készítésével és facebook hirdetésekkel. Szeretnénk, ha minél szélesebb körben elterjedne a modern mosható pelus, mert ezzel nem csak a gyermekeink egészségének, hanem környezetünknek is kedvezünk. Az előadásokat 8 helyszínen tartottuk 2017 folyamán. Az első előadásról készült videót 5 részben elérhetővé tettük youtube csatornánkon!

Mosható pelussal a jövőért! ELŐADÁSOK

A Mosható pelussal a jövőért előadásról készült felvétel 5 részben itt megtekinthető! KATTINTS!

2017. január 24. 18:00, Dési Huber Művelődési Ház (1098 Budapest, Toronyház utca 17/b)

További információ

2017. február 9. 10:00 Sukoró, Kultúrház Baba-mama klub (8096 Sukoró, Fő u. 33-35.)

További információ

2017. február 24. 11:30 Kalocsa, Védőnői Szolgálat (6300 Kalocsa, Szent István király utca 19. )

Gyakorló védőnőknek szóló zárt körű előadás.

2017. március 2. 18:00, Budaörs, Jókai Mór Művelődési Központ Galéria terem (2040 Budaörs, Szabadság út 26.)

További információ

2017. március 17. 13:45 Székesfehérvár, A Szabadművelődés Háza (8000 Székesfehérvár, Fürdősor 1.)

Megyei Védőnői Továbbképző Napok 2017

2017. április 4. 13:45 Tatabánya

Megyei Védőnői Továbbképző Napok 2017

2017. április 5. 18:00 Humusz ház, Zöld Kalandozások (1111 Budapest, Saru utca 11.)

További információ

2017. május 14. 11:30 Gyerekkel vagyok fesztivál - Generációk háza (2084 Pilisszentiván, Szabadság út 2.)

További információ

Támogatók:

mamamirepeluslogo
A Mosható pelussal a jövőért projekt a Földművelésügyi Minisztérium Zöld forrás pályázata keretén belül valósul meg!fm

mosi