Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Mosható pelussal a jövőért!

A modernkor vívmánya az eldobható pelenka, mára sajnos bevonult a természetesnek vett dolgok közé. Egy újabb rendszer, ami saját kényelmi szempontjaikat veszi csak figyelembe. Az orvosok szerint a műanyag eldobható pelenkákban nagyjából úgy érzi magát a baba, mintha egy üvegházban lenne a popsija, teret engedve ezzel a különböző kórokozók elszaporodásának. A kisfiúkra még nagyobb veszélyekkel jár ez a fajta pelenkázási szokás, hiszen a magasabb hőmérséklet nem tesz jót a heréknek, és a későbbiekben ez hathat a termékenységre.

Az egészségügyi hatásokon túl, vegyük figyelembe a környezetterhelési oldalt is. Egy gyermek születésétől a szobatisztaságig (2,5-3 év) kb. 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel az egyszer használatos, eldobható pelenkákkal, mely a vegyes hulladékba dobva lerakóba, vagy szemétégetőbe kerül.

A modern mosható pelenkák nem azonosak a régen használatos tetra pelenkákkal, melyet főzéssel tisztítottak nagyanyáink. A mai mosható pelusok ergonomikusak, designosak, és nem utolsó sorban könnyen használhatóak. Az első szett megvásárlása soknak tűnik, de ha végiggondoljuk egy csecsemő esetében a követező 2-3 pelusos évet - a testvérekről már nem is beszélve - még a mosószerrel és vízzel együtt is kedvezőbb az anyagi ráfordítás.

HOGYAN MŰKÖDIK?

Nézd meg itt: mosható pelus szakanyag

Vagy töltsd le ingyenesen! (lásd: oldal alján kapcsolódó anyagok doboz)A Zöldövezet Társulás projektje a mosható pelenkák népszerűsítését vállalta előadások tartásával, szakmai online anyag készítésével és facebook hirdetésekkel. Szeretnénk, ha minél szélesebb körben elterjedne a modern mosható pelus, mert ezzel nem csak a gyermekeink egészségének, hanem környezetünknek is kedvezünk. Az előadásokat 8 helyszínen tartottuk 2017 folyamán. Az első előadásról készült videót 5 részben elérhetővé tettük youtube csatornánkon!

Mosható pelussal a jövőért! ELŐADÁSOK

A Mosható pelussal a jövőért előadásról készült felvétel 5 részben itt megtekinthető! KATTINTS!

2017. január 24. 18:00, Dési Huber Művelődési Ház (1098 Budapest, Toronyház utca 17/b)

További információ

2017. február 9. 10:00 Sukoró, Kultúrház Baba-mama klub (8096 Sukoró, Fő u. 33-35.)

További információ

2017. február 24. 11:30 Kalocsa, Védőnői Szolgálat (6300 Kalocsa, Szent István király utca 19. )

Gyakorló védőnőknek szóló zárt körű előadás.

2017. március 2. 18:00, Budaörs, Jókai Mór Művelődési Központ Galéria terem (2040 Budaörs, Szabadság út 26.)

További információ

2017. március 17. 13:45 Székesfehérvár, A Szabadművelődés Háza (8000 Székesfehérvár, Fürdősor 1.)

Megyei Védőnői Továbbképző Napok 2017

2017. április 4. 13:45 Tatabánya

Megyei Védőnői Továbbképző Napok 2017

2017. április 5. 18:00 Humusz ház, Zöld Kalandozások (1111 Budapest, Saru utca 11.)

További információ

2017. május 14. 11:30 Gyerekkel vagyok fesztivál - Generációk háza (2084 Pilisszentiván, Szabadság út 2.)

További információ

Támogatók:

mamamirepeluslogo
A Mosható pelussal a jövőért projekt a Földművelésügyi Minisztérium Zöld forrás pályázata keretén belül valósul meg!fm

mosi