Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Lebomló csomagolóanyagok kutatás állása

PLA és komposzt vizsgálatok a Szent István Egyetemen

Behelyezett mintákkomposzt2

 • nagy műanyagpohár
 • színes papírpohár
 • fehér papírpohár
 • evőeszközök
 • zöld zacskó
 • műanyagflakon
 • ovális átlátszó pohár
 • lilás whisky-s pohár

PLA vizsgálatok

A mintákat felaprítottuk, majd izzító tégelyben elizzítottuk (roncsoltuk). Ezután következtek a vizsgálatok. Vizsgáltuk a minták szerves anyag mennyiségét és a vas, nikkel és ólom tartalmát. Vasat minimálisan, nikkelt és ólmot pedig nem tartalmaztak.
pla

Komposzt vizsgálatok

A komposzt vizsgálatok lényege, hogy a kísérlet végén legyen viszonyítási alapunk, hiszen így tudjuk, hogy milyen anyagváltozások történtek a komposztban. A Humusz házból és az egyetem tetején lévő VAK (minta mentes) komposztból is mintát vettünk, kiszárítottuk, majd felaprítottuk. Ez volt a kísérletek alapja. A komposztot alapvizsgálatoknak vetettük alá:

 • sótartalom és vezetőképesség
 • pH
 • mész tartalom
 • nitrit és nitrát tartalom
 • humusz tartalom
 • foszfor mennyisége

Továbbá folyamatosan mérjük a komposztok hőmérsékletét az egyetemen és a Humusz házban is.
só pla2


További információ a kutatás hátteréről az alábbi linken olvasható:

Kapcsolódó anyagok