Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


KomPOSZTolok

KomPOSZTolásra fel! :)

A Felelős Gasztrohős csapatával április végéig komposztálási tippekkel segítjük a munkátokat. Célunk, hogy minél több szerves zöld hulladék a földbe kerüljön vissza, a komposztálást, mint hulladékmegelőzést népszerűsítsük és segítsük!

Mindeközben... A kulisszák mögött a szervezők kutatást végeznek! Jövő-t-Evő fórumsorozatunk csomagolóanyagokkal foglalkozó beszélgetésén kiderült: a szakértők, vendéglátósok és hivatalok nem értenek egyet abban, hogy a jogszabályi keretek között melyik a legkörnyezetbarátabb, de egyben könnyen bevezethető megoldás. (A betétdíjas doboz rendszer a legzöldebb, de ehhez olyan infrastruktúra kell, amely sok vendéglátóhelyen nincs kiépítve.) Abban egyetértettek a résztvevők, hogy a biológiailag lebomló csomagolásban rejlik a legnagyobb potenciál. Használható házhozszállításhoz, éttermi maradék elcsomagolásához, és kitelepülésekkor egyaránt, ahol mosogatható étkészlet bevezetése nem megoldható. A piacon található termékek száma egyre nő, és e termékek egyre keresettebbek.
Nincs azonban olyan környezetvédelmi szervezet, aki megerősítené, hogy ez a legjobb megoldás:többek között azért, mert a termékek lebonthatóságával kapcsolatosan kizárólag ipari körülmények között készült eddig kutatás. Nem találtunk olyan szervezetet, aki beszélt volna az tapasztalatairól házi komposzt körülmények között. A komposztálhatóság elméletben jól hangzik, itthon (a zöldhulladék különgyűjtésének hiányában) a legtöbb ilyen termék használat után nem ipari komposztáló telepekre kerül, hanem szelektív gyűjtőbe vagy a kommunális hulladék közé.
Így most mi kutatunk, hogy mik a hazai vendéglátóipar lehetőségei: milyen körülmények közé kell kerülnie az elvileg komposztálható termékeknek, és milyen minőségű a lebomlás eredménye. A kutatásban szakértők és laborok segítségét kérjük, házi komposzt és gépi körülmények között is vizsgálódunk, az eredményeket közölni fogjuk áprilistól folyamatosan! Amennyiben érdekelnek a kutatás további részletei, kattints!"
Szervezők:
szervezők


Támogatók:
támogatók


Segítünk, hogy még több föld legyen!


Az alábbi táblázatban komposztáláshoz kapcsolódó jótanácsokat gyűjtöttünk össze, használjátok bátran!

Komposzt tanácsok

Komposztálható, nem komposztálható - alapok - a Komposztmesterektől!

Kattints!

Milyen az ideális komposztkeret? - összefoglaló - cikk a Humusz Szövetségtől

keret

Barátunk, a giliszta! - mit köszönhetünk a jó öreg földinek - a Komposztmesterek tollából

Kattints!

Van-e szaga a komposzthalomnak? - tanácsok a Komposztmesterektől

szag

Hasznos tippek a Komposztmesterektől a fű hatékony komposztálásához

fűnyíró2

Mire jó a komposzt? - Sokkal jobb, mint a műtrágya!

Kattints!

És mi van, ha nincs helye a komposztálónak? - Egyik megoldás a közösségi komposztálás!

humkomp2

A komposzt és a cserebogár! - tipp a Komposztmesterektől

cs

Komposztáljunk erkélyen!

Kattints!