Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


KomPOSZTolok

KomPOSZTolásra fel! :)

A Felelős Gasztrohős csapatával április végéig komposztálási tippekkel segítjük a munkátokat. Célunk, hogy minél több szerves zöld hulladék a földbe kerüljön vissza, a komposztálást, mint hulladékmegelőzést népszerűsítsük és segítsük!

Mindeközben... A kulisszák mögött a szervezők kutatást végeznek! Jövő-t-Evő fórumsorozatunk csomagolóanyagokkal foglalkozó beszélgetésén kiderült: a szakértők, vendéglátósok és hivatalok nem értenek egyet abban, hogy a jogszabályi keretek között melyik a legkörnyezetbarátabb, de egyben könnyen bevezethető megoldás. (A betétdíjas doboz rendszer a legzöldebb, de ehhez olyan infrastruktúra kell, amely sok vendéglátóhelyen nincs kiépítve.) Abban egyetértettek a résztvevők, hogy a biológiailag lebomló csomagolásban rejlik a legnagyobb potenciál. Használható házhozszállításhoz, éttermi maradék elcsomagolásához, és kitelepülésekkor egyaránt, ahol mosogatható étkészlet bevezetése nem megoldható. A piacon található termékek száma egyre nő, és e termékek egyre keresettebbek.
Nincs azonban olyan környezetvédelmi szervezet, aki megerősítené, hogy ez a legjobb megoldás:többek között azért, mert a termékek lebonthatóságával kapcsolatosan kizárólag ipari körülmények között készült eddig kutatás. Nem találtunk olyan szervezetet, aki beszélt volna az tapasztalatairól házi komposzt körülmények között. A komposztálhatóság elméletben jól hangzik, itthon (a zöldhulladék különgyűjtésének hiányában) a legtöbb ilyen termék használat után nem ipari komposztáló telepekre kerül, hanem szelektív gyűjtőbe vagy a kommunális hulladék közé.
Így most mi kutatunk, hogy mik a hazai vendéglátóipar lehetőségei: milyen körülmények közé kell kerülnie az elvileg komposztálható termékeknek, és milyen minőségű a lebomlás eredménye. A kutatásban szakértők és laborok segítségét kérjük, házi komposzt és gépi körülmények között is vizsgálódunk, az eredményeket közölni fogjuk áprilistól folyamatosan! Amennyiben érdekelnek a kutatás további részletei, kattints!"
Szervezők:
szervezők


Támogatók:
támogatók


Segítünk, hogy még több föld legyen!


Az alábbi táblázatban komposztáláshoz kapcsolódó jótanácsokat gyűjtöttünk össze, használjátok bátran!

Komposzt tanácsok

Komposztálható, nem komposztálható - alapok - a Komposztmesterektől!

Kattints!

Milyen az ideális komposztkeret? - összefoglaló - cikk a Humusz Szövetségtől

keret

Barátunk, a giliszta! - mit köszönhetünk a jó öreg földinek - a Komposztmesterek tollából

Kattints!

Van-e szaga a komposzthalomnak? - tanácsok a Komposztmesterektől

szag

Hasznos tippek a Komposztmesterektől a fű hatékony komposztálásához

fűnyíró2

Mire jó a komposzt? - Sokkal jobb, mint a műtrágya!

Kattints!

És mi van, ha nincs helye a komposztálónak? - Egyik megoldás a közösségi komposztálás!

humkomp2

A komposzt és a cserebogár! - tipp a Komposztmesterektől

cs

Komposztáljunk erkélyen!

Kattints!