Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Gyűjtsetek szelektíven hulladékot, mi is azt tesszük! - Sziget 2011

A Szigeten cirkáló húsz önkéntes mindegyike naponta 15 zsák szelektív hulladékot (műanyag poharat, palackot és fémdobozt) gyűjt össze és természetesen ürítik a szelektív hulladékgyűjtőket is. Így naponta mintegy 40-50 köbméter újrahasznosítható hulladék gyűlik össze, amit kamionok szállítanak el az egyik budapesti válogatóüzembe.

Persze egyszer eljön az idő, amikor már szelektíven sem kell ennyi hulladékot elszállítani a Szigetről. Már folynak a kísérletek az ÚjraPohárral, amelyik egy vastagabb falú, mosható, műanyag pohár. Kisebb rendezvényeken már sikerrel debütált, de Szigeten egyelőre még csak tesztelik. A betétdíj miatt ugyanis csak akkor van értelme bevezetni, ha kizárólagosan ilyenekbe mérik majd az italokat. Egyetlen FesztiválPohár egy nagy szemeteszsáknyit helyettesíthet az eladobhatós poharakból, melyek ma a Sziget hulladékának 60-70 százalékát jelentik.

Bízunk benne, hogy néhány éven belül éppúgy természetesnek fogjuk tartani, mint az idén bevezetett, de máris magától értetődően használt MetaPay-rendszert.