Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Együtt a Küdői-hegyért!

A munkálatok során igyekszünk visszafordítani a múlt század végén abbamaradó területhasználat következményeképp rohamléptekben megindult szukcessziós folyamatokat. A legeltetés megszűnésével a meredek domboldalakon található ősi gyeptársulásokat, amelyek több tucat védett növény, és számtalan védett állatfajnak adnak otthon, sűrű galagonyacserjések váltják fel. Az Európai Unió által támogatott Life+ pályázati projekt keretein belül a még megmaradt gyepes foltokról kiindulva igyekszünk visszaszorítani a fás szárú állományokat. Az értékes gyepterület miatt a területen a gépi munkavégzést igyekszünk minimalizálni, mert igaz hogy technológiailag már adottak a lehetőségek hogy nagyméretű gépekkel is elvégezzük a munkát (erdészeti szárzúzóval szerelt traktorok, forwarderek és társaik), de ezek a gépek a gyepterületen a taposásukkal jelentős károkat okoznak. A gépi munkavégzés kiváltása csak jelentős élő munkaerő bevonásával lehetséges.

Mivel célunk, hogy a terület minél nagyobb részéről, minél kevesebb károkozással hordjuk le a kivágott cserjeanyagot így nagy számú önkéntes bevonására van szükségünk. A projekt keretein belül 15-20 fős csoportok jelentkezése esetén (korlátozott számban) buszos utaztatást tudunk biztosítani. Kisebb csoportok esetén is várjuk a jelentkezést, mert egyeztetett módon van lehetőség Kerepes és Nagytarcsa tömegközlekedéssel elérhető pontjairól terepjáróval történő bejuttatásra, valamint a Nagytarcsa - Isaszeg közútról a terület sarkához vezető aszfaltutat használva önálló megközelítésre (GPS: 47.534552, 19.331160 vagy 47°32'04.4"N+19°19'52.2"E).

Az önkéntes munkavégzés a kivágott cserjeanyag terepen történő mozgatására és a deponálási helyeken történő felhalmozására szorítkozik. Szakirányú tudást nem igénylő fizikai munkavégzés. Viszont a terepviszonyok (füves, néhol igen meredek domboldal), és a szúrós cserjék miatt szükséges fokozott figyelem miatt a 16 év alatti korosztály számára az önkéntes munkavégzést nem ajánljuk csak szülői felügyelettel és felelősségvállalással (KÖSZI szolgálatos középiskolások esetén a 16 évesnél idősebb diákok fogadása lehetséges).

A munkavégzés időtartama általában 4 óra terepi munkavégzés (természetesen ha a csapat több időt tud szánni a tevékenységre akkor annak nem vagyunk gátjai, de azért ennyi idő alatt el lehet fáradni; kevesebb időre is lehetséges csatlakozni amennyiben a kijutást meg tudják szervezni az önkéntesek)

Kiknek ajánljuk a csatlakozást?

  • egyetemi hallgatók (nem csak a szakirányú végzettség megszerzésén fáradozók)
  • természetvédelmi célokkal foglalkozó és természetjáró civil szervezetek, társaságok
  • sportegyesületek tagsága (terepi átmozgató edzés)
  • munkahelyi közösségek (csapatépítő tréning)
  • közösségi szolgálatos diákok (16 év feletti korosztály)
  • bármely egyéb magánszemélyekből álló társaság, valamint a érintett települések lakosságának azon tagjai, akik szeretnének egy jó levegőn töltött tevékeny munkavégzési nappal hozzájárulni a természeti örökségünk megóvásához...

Hogy pontosan mit is szeretnénk megvédeni arról a legjobb ha megnézzük a korábban szervezett túra eseményoldalát és a résztvevők feltöltött fotóit.

Jelentkezni Csobay Tamásnál a csobay.tamas@zoldovezet.info email címen, vagy a 0620-9408090-es telefonszámon lehet.

A szövegeket Németh András természetvédelmi őr írta.

Kapcsolódó anyagok