Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

Mitől egyedi a mosható pelenka kölcsönző?

A bérelhető mosható pelenka csomagokban kizárólag magyar otthonról dolgozó édesanyák (ún. WAHM - Work At Home Mom-ok) által készített pelenkafajtákat készítettek össze. A kisgyermek mellett otthon varró anyukák számára így a megélhetés forrását is támogatják. Részletes mosási útmutatóval a mindennapokban használt mosószerek környezetbarát alternatíváját is bemutatják. A regisztráció webes felületen és telefonon is lehetséges.

Népszerűsítés, tanácsadás

A Zöldövezet azokra is gondolt, akik csak most vágnának bele a hulladékmentes pelenkázásba. Modern mosható pelenkát népszerűsítő kisvideójuk elkészítésében egy fejér-megyei Baba-mama klub önkéntes családjai voltak segítségükre. A pelenkacsomagok használatához részletes útmutatót is készítettek, valamint online tanácsadást vállalnak, hogy minden család megtalálja a gyermekének legmegfelelőbb megoldást.

Mitől környezetbarát?

Az egyesület elkötelezett támogatója az újrahasználati rendszereknek. A mai eldobható kultúrájú világban elengedhetetlen, hogy szemléletet váltsunk és a tartós termékeket válasszuk. A mosható pelenkák egy teljes pelenkás időszakot kiszolgálnak, majd testvéreknél is felhasználhatóak, valamint használtan értékesíthetőek, mint pl. a gyerekruhák. A kölcsönző célja, hogy a családok előbb megtalálják a nekik megfelelő pelenka fajtákat, így már célzottan tudják összeállítani a készletüket, kevesebb legyen a felesleges vásárlás.


A pelenkakölcsönző megvalósítását az Agrárminisztérium Zöld forrás pályázata támogatta. am