Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Cafetito - Hulladékból design ékszer

Nemrég olvashattunk róla egy interneten terjedő cikkben, hogy a kávékapszula hulladék olyan mértékben van jelen a földön, hogy körberakhatnánk vele az egyenlítőt. Vajon mit lehet kezdeni ezzel a rengeteg maradékkal? Revuczky Eszter egyesületi tagunk, Cafetito projektjével szeretne segíteni ezen a világméretű problémán.

ZTKE: Honnan jött az ötlet, hogy a kapszulákból gyárts valamit?

RE.: Régóta gyártok magamnak ékszereket, kiegészítőket, mert szeretek egyedi darabokat hordani. Ezek a gyönyörű, színes és mutatós kávékapszulák szem előtt voltak a reggeli kávézások alkalmával és utáltam, hogy kidobom őket. Így kezdtem el az alap darabokat megcsinálni kb. 1 éve. De ez még nem a mostani ötlet volt, csupán ismerkedés az anyagokkal, színharmóniákkal, technikákkal. A Zöldövezet Társulás Egyesület tagjaként korábban több hulladék megelőző, ill. újrahasznosító programban vettem részt, azóta is elkötelezettje vagyok a témának. A kidobásra szánt tárgy engem alkotásra inspirál.

ZTKE: Milyen stílusú ékszereket gyártasz?

RE.: Intuitíve fejlesztettem tovább a sokak számára ismerős kapszula-ékszereket, mert annyira imádtam a színeit, hogy legszívesebben mindet hordtam volna egyszerre. Innen már csak egy lépés volt a patent és a bőr/műbőr összeházasítása a kapszulákkal. Egy cipésztől kapom a maradék-bőröket hozzá. Ezekkel az anyagokkal tudtam tartóssá, és ami fő cél volt, variálhatóvá tenni a gyűrűket, fülbevalókat, karkötőket és később a nyakláncokat is. Végső soron mindenki maga találhatja ki a neki tetsző színt, formát, stílust, kvázi a vásárló fejezheti be a saját ízlése szerint a kiegészítőket. Leginkább azt lehetne rájuk mondani, hogy mutatós és nem mindennapi maradék-kincsek. Kézzel készített, egyszerű és mégis feltűnő kiegészítők, amiket bárkinek tudok ajánlani, aki szereti kifejezni az egyéniségét, bátran használja a színeket, kedveli az okos megoldásokat és örömmel visel egyedi alapanyagból készített ékszert.

ZTKE: A nevet te találtad ki? Miért Cafetito?

RE.: Olyan nevet szerettem volna, ami könnyen megjegyezhető, illik a fő profilhoz és nemzetközi szinten is megállja a helyét, azaz nem nehéz kimondani. (Jelenleg elég multikulturális környezetben élek, úgyhogy ez utóbbi fontos szempont volt.) A Cafetito a café spanyol szóból ered, ami ugyebár nem szorul fordításra, és magyarázatra sem igazán, hogy miért passzol a termékeimhez. A spanyol nyelvi kultúra része, hogy kicsinytőképzőkkel látják el a szavakat, szóval a cafetito, a kávé becézve („kávécska”).

ZTKE: Egyébként mi a foglalkozásod, hogy lehet ezt összekapcsolni a Cafetitoval?

RE.: Gyógypedagógus vagyok, így a tanítással az aktív, alkotó munka mindig is jelen volt az életemben. Rengeteg hasonlóságot látok a gyógypedagógiában, valamint a környezettudatos szemlélettel végzett kreatív tevékenységben (jelenleg a Cafetitoban): módosítani, újratervezni, korrigálni, új funkciókkal felruházni, helyreállítani, (át)értékelni...stb. Ez a párhuzam a Cafetitoban különösképpen ösztönöz, bátorít és új utak felfedezésére motivál.

ZTKE: Hol lehet megvásárolni a termékeidet?

Van egy magyar és egy spanyol oldal, ahol webáruház-szerűen lehet megrendelni a termékeket. A facebookon is működtetek egy oldalt, ahol szintén kapcsolatba lehet velem lépni, és mindig postolom melyik magyar vagy külföldi vásáron vagyok elérhető.

ZTKE: Milyen a visszajelzés a Cafetito ékszerekről?

RE.: Örülök, hogy ahhoz képest, hogy fiatal a projekt, sok érdeklődő van, és pozitívak a visszajelzések az ötleteim kapcsán. Az a legjobb, mikor a vásárlóim mesélik, hogy percekig csodálják az ékszereket, mert nem jönnek rá miből készült pl. a gyűrű. Az is jó visszacsatolás, mikor egyedi kérések érkeznek. Egyre többen figyelnek fel rá, én pedig nagy örömömet lelem a lelkes vásárlókban. A Cafetitot minden jelenlegi kis hiányosságával együtt nagyon fejlődőképesnek látom.

cafetito4cafetito3cafetito2

Kapcsolódó linkek