Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Betétdíjas Pohár a Világvelején

A megkérdezett vendégek szinte 100%-a pozitív véleménnyel sőt, kitörő lelkesedéssel nyilatkozott az újrapoharak hatékonyságát illetően. Oda voltak a pohár egyedi mintázatáért, formájáért és ,hogy a sör is sokkal hosszabb ideig hideg benne. A pohár strapabírása és törhetetlensége is sokak elismerését kiérdemelte.

És hogy mi volt a kifogás? Páran említették, hogy a pohár ürülése után a jól megszokott elhajító mozdulat helyett kénytelenek magunknál tartani az újrapoharat, amíg a társaságunkban mindenki elfogyasztja a sört. Másképp nem kapnák vissza a betétdíj összegét. Ami másnak kifogás, a rendezvényszervezőnek öröm, hiszen a nem-eldobált poharak miatt kevesebb a szemét a területen. Egyébként létezik erre is egy megoldás, nagyobb fesztiválokon találkozhattunk a hordozható, övre felcsatolható poharakkal, de sajnos ez még kevés fesztiválon tud csak jelen lenni...

Nem volt nagyobb sor a szokottnál, se egyéb negatív dolog melyet tapasztaltam volna az Újrapohár használatára vonatkozóan a fesztiválon. A rendezvényt követően az Orczy Parkban, leszámítva talán az eldobott kósza csikkeket és a letaposott füvet, minden az ezt az eseményt megelőző állapotra állt vissza. Az újrapoharaknak is köszönhetően kevesebb munkát kell fordítani a rekultivációra. koncert csajok

Martos Benedek, gyakornok

Kapcsolódó linkek