Kövess minket a Facebookon!

Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Környezetvédelmi program a vizes vb szurkolói zónáiban

fina A két budapesti szurkolói zónában többszázezer szurkoló kísérte figyelemmel minden idők legjobb FINA világbajnokságának mérkőzéseit: naponta átlagosan 21 ezer fő látogatott el a két szurkolói zónába. A vizes világbajnokság szervezői azonban nemcsak a szórakozás garantálására, hanem a környezet védelmére is kiemelt figyelmet fordítottak. - Sajtóközlemény - Bp., 2017. augusztus 23. –


Rendezvényzöldítés velünk

rendezvényzöldBiztosan mindenki vett már részt olyan eseményen, ahol nem a szokványos műanyag pohárból ivott és szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatta a szemetet. Ma már ezek a dolgok szerencsére egyre alapvetőbbé válnak, de vajon belegondol-e a látogató, hogy milyen előkészületek és munkálatok szükségesek ahhoz, hogy egy rendezvényre azt lehessen mondani, „zöld”?


Szárazgyepek fenntartása

gyikocskaMagyarország bővelkedik olyan élőhely típusokban, melyek biodiverzitását kevés emberi beavatkozással és munkával is egyszerűen meg lehetne őrizni. Ilyenek a szárazgyepek is, melyeket az évszázados legeltetések után jelenleg a beerdősülés, így számos faj (köztük olyan endemikus fajok is, melyek csak ezeken a területeken találhatók meg) eltűnése fenyeget.


Természetvédelem

Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt két évben összesen 23 alkalommal csatlakoztak hozzánk és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz, hogy együtt dolgozzunk hazánk csodálatos élővilágának megőrzésén. Hidegben, melegben sőt, olykor fagyban együtt tisztítottuk meg a védett gyepeket a túlburjánzó galagonyától. Tavasszal láttuk virágozni a héricseket, megcsodáltuk a szőrös kökörcsineket, óvtuk a kék nünükét, sőt még vaddisznó kondába is belefutottunk. Az idei évben is igyekszünk minél többet segíteni a természetnek, hogy minél gyorsabban regenerálódjon és visszanyerje régi önmagát! Mindenkit nagy szeretettel várunk, aki szeretne hozzánk csatlakozni! Jelentkezés: onkentes<kukac>zoldovezet.info

A következő helyszíneken jártunk 2016-17 folyamán:

Küdői-hegy
A Küdői-hegy Nagytarcsa és Isaszeg között helyezkedik el, nevéhez híven mezőgazdasági területek gyűrűjéből kiemelkedve a természet kis szigeteként burjánzik. A megmaradt gyepfoltokban csodálatos növény és állatvilággal találkozhatunk. Kiemelkedő jelentőséggel bíró állattani értéke a Brunner pókszöcske (Poecilimon brunneri), mely egykor széles körben elterjedt szöcske faj, mára egyik utolsó hazai populációja itt található meg. A legtöbb önkéntes napot itt bonyolítottuk le. A Duna-Ipoly Nemzeti Park erőn felüli munkájának és az önkéntesek fantasztikus lelkesedésének köszönhetően egyre több gyepfoltot sikerül kiszabadítani a fásszárúak szorításából.

Budaörsi-kopárok
Budaörs városa felett található kedvelt kirándulóhely szintén rászolgált a nevére. Valóban kopár dolomit kibúvásokat találhatunk itt, de legfontosabb élőhelyei a szikla és szárazgyepek. A szerencsés kirándulók még sütkérező haragos siklóval is találkozhatnak. Legnagyobb problémát a fekete fenyő ültetvények és spontán terjedésük okozza. A fenyő nehezen lebomló tűlevele nagymértékű avarosodást okozz, mellyel elnyomja a gyepi növényeket, valamint a tűlevelek bomlásával elsavanyítja a talajt tovább nehezítve a sorsukat. Az önkéntesekkel a munkagépek által visszahagyott kisebb nagyobb ágakat és tűleveleket távolítjuk el a gyepekből. Ahonnan teljesen kikopott a gyepi növényzet a fásszárúak kitermelése utána, erózióvédelmi gátak építésében is segédkezünk.

Tétényi-fennsík (Érd-tétényi plató)
A Budapest határában elhelyezkedő Tétényi-fennsík az egyik legnagyobb jó természetességi állapotban megmaradt gyep a főváros vonzáskörzetében. A legeltetés felhagyása óta a cserjésedés mellett, a lakó és ipari övezetek közelsége miatt az illegális hulladék lerakás okoz súlyos problémát. Önkénteseinkkel az illegális lerakók felszámolásában segítettünk. Fóti-Somlyó
A Fót legmagasabb pontját körülölelő védett terület, kiemelkedő lepke faunájáról méltán híres. A gyepeket veszélyeztető tényezők közül itt is a galagonya és az idegenhonos inváziós növény fajok terjedése a legjelentősebb probléma. Önkénteseinkkel a cserjementesítéssel és a fehér akác visszaszorításával segítjük a nemzeti park munkáját.


Bővebben a "Szárazgyepek megőrzése Közép-Magyarországon" LIFE+ projektről:

Gyepen honos, de mára eltűnőben lévő ritka növényleány és állatfajok élőhelyének visszaállításra várjuk lelkes önkéntes csapatok jelentkezését 2016 márciusától folyamatosan. Az ún. szárazgyepek élővilágának megőrzése érdekében végzett munkálatok nélkülözhetetlenek a Natura 2000 hálózathoz tartozó területeken. >>Jelentkezem önkéntesnek<<

Mi a Natura 2000?

Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. (Forrás: www.natura.2000.hu)

Hol dolgozunk?

Az élőhely megőrzés célterületei az alábbi Natura 2000-es helyek

  • Gyermelyi gyeptérkép
  • Fóti-Somlyó
  • Debegió-hegy
  • Domonyvölgy és Küdői-hegy
  • Budaörsi kopárok
  • Érd-tétényi plató
  • Szentmártonkátai lőtér
  • Tápiósági Földvár

Miért dolgozunk?

A területeken a következő négy veszélyeztetés együttállása okozza a problémát.

1. Őshonos cserjefajok terjedése

A gyepeket fenntartó legeltetés és kaszálás elmaradása teret engedett a lassú visszaerdősülésnek, melynek első fázisa az őshonos cserjék tömegessé válása és záródása. E folyamat mesterséges beavatkozás nélkül a száraz gyepi életközösség visszaszorulását, teljes eltűnését eredményezi. Ezeknek a természetes értékeknek a megőrzésére a terület domborzati viszonyaitól függően - szakértők megbízásával kézi, vagy gépi módszerrel dolgoznak a cserjék mechanikus eltávolítását és a gyepterületek szabaddá tételén. A kivágott cserjéket aprítják és rászorulók számára tüzelőanyagként biztosítják.

Az eltávolított cserjék depózásához önkéntes csapatok munkaereje szükséges!

2. Invazív növényfajok terjedése

Számos növény- és állatfaj őshazájától távol, szándékos telepítés vagy véletlen behurcolás következtében, gyors elszaporodás révén a honos növény és állatközösségek sokféleségét (biodiverzitást) csökkenti, az élőhelyek elszegényedését okozza.(*) Az invazív fajok borításának növekedése az őshonos cserjefajokhoz hasonlóan árnyékolással kiszorítja az őshonos gyeptársulásokat a célterületeken.

Az invazív fajok irtásában önkéntes segítségre számítunk!

(*) Forrás: http:www.termeszetvedelem.hu/ozonfajok-magyarorszagon

3. Helytelen területhasználat

Egyes helyeken a talajfelszín és a vegetáció károsításával járó, illegális emberi használatok okoznak problémát. Ilyen pl. az illegális motoros közlekedés, a hulladék-elhelyezés és az illegális anyagkitermelés (jellemzően homok).

Az önkéntes csapatok többszöri megjelenésétől azt is várjuk, hogy a területeken visszaszorul az illegális területkárosítás.

4. Kedvezőtlen tulajdonviszonyok

A kedvezőtlen tulajdonviszony megakadályozhatja az élőhely szempontjából szükséges kezelési beavatkozások megvalósulását, mivel sok, szakmai szempontból képzetlen érintett egyetértése nélkül nem kezdhető meg aktív beavatkozás. Kritikus példa erre a Küdői-hegy, ahol Közép-Magyarország egyik legértékesebb löszgyepe cserjésedik rendkívüli gyorsasággal a megfelelő szakmai kezelés hiányában.

Az önkéntes csapatok megismerhetik a DINPI munkatársainak erőfeszítéseit, amit a természetes közeg megőrzéséért tesznek.


Kivel dolgozunk?

A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága megbízásából 2016 márciusától folyamatosan lehet az önkéntes munkákra jelentkezni a Zöldövezet Társulás Egyesületnél. Minden alkalmon a DINPI egy helyi munkatársa is részt vesz, így szakmai vezetést is tartalmaz a program. Várjuk természetbarátok, egyesületek, osztályok, hallgatói csoportok, baráti társaságok csapatvezetőinek jelentkezését! Az önkéntes csapatok helyszínre juttatását szervezett buszokkal vállaljuk, min. 15 fő részvétele esetén! Időpont egyeztetésért kérjük, keresd kollégánkat a következő elérhetőségen: onkentes<kukac>zoldovezet.infoSegíts a természetnek újjáéledni a Zöldövezettel!

húzás

csapatmunka

erő

domony

kopárok

Felhasznált szövegek: http:www.dunaipoly.hu/hu/palyazat/szarazgyepek-megorzese-conservation-of-dry-grasslands