Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


Amikor a tagság dolgozik

Szerencsésen választottunk hétvégét a tagság csapatépítőjére, október 3-án, szombaton verőfényes napsütésre ébredtünk. A tagság fél 11 körül öltötte magára munkásruháját. A betontörés kemény munkának bizonyult, így 5 férfi dolgozott rajta, és mire a bográcsgulyás elkészült, fel is szedték a régi széttöredezett lépcsőt, hogy új kerülhessen a helyére. Közben megkezdődött a kert hátsó részében, a még 2 évvel ezelőtti felújításból ott maradt lomok és sitt felszámolása. Megépült az új tűzrakó hely a bontott téglából, valamint kipucoltuk a körülötte lévő területet, és kiegyenlítettük a talajt, hogy később akár ülőhelyeket is ki lehessen alakítani a tűz körül. A kertben véget nem érő gereblyézés, cserjemetszés indult, komposztálóhelyet is kijelöltünk, hogy a sok zöldhulladék később ismét felhasználható földdé váljon. Ahogy tanultuk, apróra vágtuk a gallyakat, és kevertük a fűkaszálékot és leveleket, hogy biztos legyen a siker! Kikapáltunk pár nem odaillő növényt, hogy tavasszal újakat lehessen ültetni helyükre. A felső - vélhetően sittel töltött - támfalat, közös ötletre megpróbáltuk eltakarni a kivágott növényekkel. Az épület oldalában megjelent gazt kicsipkedtük. Sőt, a végén olyan gyorsan elkészültünk, hogy akiben maradt még erő, egy fatönköt is kicsákányozott. A vashulladékot odaadtuk a helyi erőknek, hogy ők hasznosíthassák. A babgulyás közben beszélgettünk jelenlegi programjainkról, későbbi terveinkről. Délután a nadapi Karitász csoport vezetője tárlatvezetést tartott a katolikus templomban, mely egyben Nadap jelképe is. 17 óra körül kellemes fáradtsággal indultunk haza telekocsikkal, és megbeszéltük, hogy ilyen programot mindenképpen csinálunk még! Mert Segédkezni jó!

Köszönet Katinak, Eszternek, Eszternek, Larának, Andinak, Borókának, Jucinak, Krisztának, Tamásnak, Milánnak, Balázsnak, Balázsnak, Balázsnak, Péternek, Bandinak, és mindenkinek, aki lélekben velünk volt :-)

További képek itt!

munka meló2 kaja csop2