Kövess minket a Facebookon!
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

calendar

Deepskeye Systems

A honlapot a Deepskeye Systems Bt. fejlesztette. A webhelyen található minden információ szerzői jogi védelem alatt áll. A webhelyen említett minden vállalat-, termék- vagy szolgáltatásnév csupán az azonosítást szolgálja, és a megfelelő tulajdonos védjegye vagy bejegyzett védjegye.

Az oldalon található anyagok másolása, újrakiadása, módosítása, terjesztése, bemutatása, kizárólag a jogtulajdonosok előzetes írásbeli engedélyével történhet.

Kérdéseit, javaslatait az info@deepskeye.hu címre küldheti el.

A giliszta, a barátunk


Kb. 3000 féle giliszta él a Földön, melyek egymással nem keresztezhetőek. A komposztálóban általában a vörös trágyagilisztával (Eisenia Foetida) találkozhatunk. A gilisztának nincs fogazata, nem kártékony, csak lebomló szerves anyagokkal táplálkozik, melyekből gilisztahumuszt állít elő. A giliszta nem alszik, a nap 24 órájában tevékeny! Néhány faj évszaktól és időjárástól függően pihenő időszakot tart. Egy földigilisztának 5 szíve és 6 veséje van, tökéletes az idegrendszere, tüdeje viszont nincs. A bőrén át lélegzik, a fényre pedig érzékeny. giliszta A giliszták által „készített” komposzt a kiindulási alapanyag térfogatának a 15%-ra esik össze, míg a normál komposztálásnál csak kb. 35%-ra. Ezen kívül meggyorsítja a komposztálódási folyamatot is, és jelentősen növeli a komposzt minőségét, humusz-tartalmát. A giliszták rendkívül gyorsan szaporodnak, és kiválóan beilleszkednek bármelyik komposztálási rendszerbe. A giliszták 25° C körüli hőmérsékleten érzik magukat a legjobban, de a 0°C és 45°C közötti hőmérsékletet is elviselik. Ha ennél melegebb van, egyszerűen elmenekülnek. Ezért kell nagyon odafigyelni például a friss fű komposztálásánál, ott ugyanis extrém meleg alakulhat ki.

A giliszták az olyan nedvességtartalmú komposztot szeretik, amelyiknél a markunkban összenyomott földből néhány csepp folyadékot ki tudunk préselni. A kiszáradást megelőzendő érdemes a komposzthalmot festetlen natúr hullámpapírral lefedni, amit aztán a giliszták el is fogyasztanak. Jó tudni még, hogy a gilisztáknak oxigénre van szükségük, ezért mindig biztosítsunk számukra oxigéndús (aerob) körülményeket.

Kapcsolódó anyagok