Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


A Budavári Borfesztivál akciója a környezetvédelemért

Tiszta udvar, rendes ház! Az első táblákat 1952-ben a Debrecentől nem messze található Létavértes rendezett környezetű házain helyezték el. A település nem csak szülöttjére, a zajtalan gyufa feltalálójára, Irinyi Jánosra büszke, hanem arra is, hogy a múlt században Magyarországon egy olyan közösségi megmozdulást indítottak el, mely mára az egész ország városaiban, falvaiban versengésre ösztönzi a rendszerető lakosságot. Kinek a legszebb az udvara, kié a legszebb kert, ki vesz részt a szelektív hulladékgyűjtésben, kinek a kertjében van komposztáló, melyik Magyarország legtisztább, legvirágosabb települése, a sort sokáig folytathatnánk még. Az embereknek egyre fontosabb környezetük tisztasága, és ha olyan helyen vannak vagy olyan rendezvényt látogatnak, ahol szelektív hulladékgyűjtés folyik, akkor többségük aktívan vesz részt a kezdeményezésben.

A Budavári Borfesztiválon a ZÖLDÖVEZET Társulás és az általuk kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetek segítségével nem csak a látogatókat ösztönözték a nem kis mennyiségű hulladék válogatott gyűjtésére, hanem a kiállítókat is, akik ezáltal sokkal egyszerűbben szabadultak meg esténként a felgyülemlett borospalackoktól és kartondobozoktól.

A 4 db szelektív gyűjtőszigeten és a 40 db üveggyűjtő edényben összesen 120 m3 hasznosításra alkalmas hulladék került szelektív gyűjtésre, ami a rendezvény összes szemetének megközelítőleg 50%-a!

A hulladékok hasznosítása csökkenti a környezetterhelést, mivel - 1 tonna papírhulladék kb. 6 szál 20 méter magas fa anyagával egyenértékű - 1 m3 műanyaghulladék újrahasznosítása kb. 1.200 MJ energia-megtakarítást jelent a hagyományos nyersanyagforrásokból táplálkozó termékgyártással összehasonlítva; - 1 tonna üveghulladék visszaforgatása az elsődleges nyersanyagok felhasználásával szemben közel 14.000 MJ energia megtakarítást eredményez.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett a szelektív hulladékgyűjtésben, és vette a fáradtságot, hogy megnézze, hova is dobja szemetét.