Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


A Budapest Maratonon is szelektíven gyűjtenek

A 26. Spar Budapest Maratonon nemcsak gondosan megtervezett begyűjtési infrastruktúrával, de környezettudatosságra ösztönző programokkal is várják a közönséget. A Spar Budapest Maraton az ország legnagyobb futóversenye, történetének 26 évében több tízezer magyar és külföldi versenyző teljesítette a marathóni csata emlékének szentelt 42 kilométeres versenyszámot. Az idei ősz legnagyobb fővárosi sportmegmozdulására persze azokat is várják, akik szerényebb távot vállalva, csak a futás örömérért, a mozgás élvezetéért húzzák fel a futócipőt.

Ez így természetes A nyári zenei fesztiválok után idén először a Spar Budapest Maraton is csatlakozott a Zöldövezet Társulás és az ÖKO-Pannon szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez, számítva az egyik legegészségesebb, legtermészetesebb és a környezetet legkevésbé terhelő sport rajongóinak együttműködésére. A szelektív hulladékgyűjtés megtervezése egy városnyi embert megmozgató rendezvényen nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen vállalkozás. Az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet Társulás már hat éve koordinálja és bonyolítja a nyári zöld fesztiválok hulladékgazdálkodását, miközben szemléletformáló programokkal is igyekszik felhívni a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Tavaly összesen 11 tonna szelektíven gyűjtött hulladék gyűlt össze a rendszerbe bekapcsolt fesztiválokon, idén ennek közel kétszerese (Gyerek Sziget: 0,5 tonna, VOLT: 8,2t, Balaton Sound: 5t, Hegyalja Fesztivál: 0,5t, Sziget: 4,3t, SZIN: 1,9t).

Megcselekedjük, amit megkövetel A számok biztatóak, de van még mit behoznunk, hogy teljesítsük az Európai Uniónak tett vállalásunkat, a 2012-re kitűzött 60 százalékos hulladék-újrahasznosítási arányt. A közös cél eléréséhez most a vasárnapi futófesztivál közönsége is hozzájárulhat. A 26. Spar Budapest Maraton a BSI, az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet együttműködésének köszönhetően a lehető legtöbb gyűjtőfelülettel készül a hulladék fogadására. A rendezvény teljes területén szelektíven gyűjthető a papír, a műanyag és a fémhulladék. A rajt- és a célvonal környékén, ahol a legnagyobb tömegre számítanak, 7 gyűjtőszigetet, a verseny útvonalának egyéb szakaszain további 20 PET-gyűjtő tartályt helyeznek el, mert a futóversenyen ebből a hulladékfajtából keletkezik a legnagyobb mennyiség. A verseny 8 frissítő pontján a személyzet sárga feliratos zsákba gyűjti a PET-hulladékot.

A jól működő infrastruktúra előnyei akkor használhatók ki a legteljesebben, ha a zöld rendezvény rendszerében a szemléletformálás is helyet kap. Az ÖKO-Pannon ezért a Spar Budapest Maratonra is elhozza a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő roadshow-ját, hogy a futókat kísérő hozzátartozók és a finis után még lendületben lévő ifjabb versenyzők a Körforgató, a Sajtfal, és az ÖKO-bokor és a Hulladékhorgászat állomásokon tesztelhessék ügyességüket. A játékokkal október 2-án 7.00 és 17.00 óra között, az 56-osok terére települt versenyközpontban várják a közönséget.