Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


3,6 tonnával kevesebb műanyag hulladék a fesztiválokon - lezárult a Zöldövezet Társulás KEOP pályázata

Nagy sikerrel zárult a Zöldövezet Társulás KEOP-6.1.0/B/11-2011-0007 „Zöldövezet Társulás – A Rendezvények Környezetterhelésének Csökkentéséért” című szemléletformáló, környezetkímélő viselkedést ösztönző pályázat keretein belül megvalósult projektje. Az Egyesület 2011 nyarán a Balaton Sounddal, a VOLT, a Hegyalja és a Campus Fesztivállal együttműködve arra biztatta a fiatalokat, hogy válasszák a fenntartható szórakozást: használják a közösségi közlekedést (vonatot és a kerékpárt), a rendezvényen gyűjtsék szelektíven a hulladékot, valamint használják a betétdíjas FesztiválPohár-rendszert.

A program során a Zöldövezet Társulás ZöldInfóponton, játékkal és hulladékcserével, Én és az ÚjraPohár szörpözővel, Kerékpár tároló és kölcsönző működtetésével nagyban hozzájárult a Balaton Sound, a VOLT Fesztivál, a Campus Fesztivál és a Hegyalja Fesztivál zöldítéséhez.

132 önkéntes munkájának köszönhetően a Társulás konkrét számszerűsíthető eredményeket ért el a 4 rendezvényen. 3,6 tonnával kevesebb hulladék került a lerakókra - az ÚjraPohár-rendszer alkalmazásával. A működő biciklitárolók átlagosan 75%-os kihasználtsággal működtek. Naponta 225 fő vette igénybe ezt a szolgáltatást, mely összesen 3600 olyan közlekedőt jelent, akik garantáltan nem használtak autót a közlekedésükhöz. A Zöldövezet Társulás számításai alapján csak a tárolók üzemeltetésével 6.696 kg szén-dioxid kibocsájtás-csökkenést értek el. A hulladékgyűjtő pontok üzemeltetésének köszönhetően a négy fesztiválon pedig több mint 14 tonna szelektíven visszagyűjtött hulladék kerülhetett újrahasznosításra.

A projekt résztvevőinek adatai
Kedvezményezett: Zöldövezet Társulás Egyesület, 1111 Bp. Saru utca 11.
Kapcsolattartó: Csobay Krisztina, info<kukac>zoldovezet.info
Közreműködő szervezet: Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Kft.
1134 Budapest, Váci út 45., www.energiakozpont.hu
Irányító hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu