Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


2014-es beszámoló

Szelektív hulladékgyűjtési programunkat még mindig viszonylag sok rendezvény keresi, más alternatívával nem is nagyon találkozunk a rendezvényszervező iparban. Emiatt próbáljuk ezt a tevékenységünket továbbfejleszteni, amennyire a forrásaink lehetővé teszik. Továbbra is jelen vagyunk a legnagyobb hazai fesztiválokon. Palackpréseket vásároltunk, és egy fiatal startup vállalkozással készítjük elő az együttműködést, a minőségi szolgáltatás érdekében. A szelektív hulladék elszállításban jól bevált partnereinkkel dolgozunk. A gödöllői közszolgáltatóval találkozót kezdeményeztünk, hogy jövőre a közös rendezvényen történő szelektív gyűjtések jobb eredményeket hozzanak. Viszonylag sikeres évet zárhattunk a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt-vel való együttműködést tekintve, továbbra is együttműködésben bonyolítunk olyan hazai nagyrendezvényeket, mint pl. a Budavári Borfesztivál.

Nem teljesít ilyen jól Újrapohár hulladékmegelőző akciónk. A megrendelések már szinte kizárólag a kis rendezvényekre koncentrálódnak, mely nem teszi fenntarthatóvá a program sikeres működtetését. A mosható pohár gyártások utókövetése pedig megmutatta, hogy sajnos a legtöbb rendezvény/klub nem használja betétdíjasan a poharainkat, ezzel az egész zöld program elvét veszélyezteti.

Tevékenységeink változásában nagy szerepet játszik az új aktivitások tervezése. 2014-ben sajnos a Replacc újrahasználatot népszerűsítő programunk sem mutatkozott meg sok helyen, de továbbra is látjuk benne a lehetőséget, így döntöttünk a fejlesztésről. A Replacchoz kötve környezeti nevelő előadást tartottunk az Érdi úti Általános Iskolában. A szeptemberben megrendezett Fenntarthatósági napon nagy sikert aratott a sátrunk, közönségdíjasok lettünk többek között a kiállított Replacc tárgyaknak köszönhetően. Szeretnénk 2015-ben minél több helyre eljuttatni a Replacc üzenetét, most a Humusz „Re:gondolatok a világról” pályázatában való közreműködést készítjük elő, ahol a játszótér kiemelt szerepet kap a Nulla hulladék standolások során, valamint előkészítés alatt van több média megjelenés. Tagságunk aktivizálásával új elemekkel kívánjuk frissíteni a portfóliót. Előkészítés alatt áll a Humusz Túlsokcucc projektjében való részvételünk, melyet a hálózati kapcsolatok erősítésére is felhasználunk.

Szintén 2014-es tapasztalat, hogy partnereink, ismerőseink egyre több tanácsot kérnek, olyan témák kapcsán, amiben nem vagyunk elég naprakészek. Ezen változtatni szeretnénk, ezért összefogtunk az Ökolúció Alapítvánnyal és egy közösen kidolgozott projektben a zöld étterem, zöld rendezvény minősítést erősítjük. Állami hivatalokkal kezdeményeztünk együttműködést (pl. Nébih), hogy szakmai-jogi tanácsadói mivoltunkat erősítsük, kifejezetten vendéglátósok és rendezvények számára. Olyan fontos hulladékos kérdésekre is szeretnénk hathatós megoldásokkal szolgálni, mint a vendéglátás, ill. kitelepülés során felmerülő maradék képződések lehető legjobb elhelyezése a jogi követelményekkel összhangban (pl. maradék étel, csomagolási hulladék, elviteles doboz stb). A pályázat első fordulóján sikeresen továbbjutottunk, most várjuk a végső eredményt.

Másik csapásirány, a zöld turizmus erősítése, egyrészt a túrakerékpározás népszerűsítésével, másrészt tanösvények felújításával. Egy régi önkéntesünket kerékpáros túravezetői képzésre küldtük az új tervek támogatására.

2014-ben összesen 31 rendezvényt zöldítettünk, 21 önkéntesünk segítségével. Áprilisi közgyűlésünkön új elnököt választottunk, változik a székhelyünk is. Irodánkat anyagi megfontolásból december 31-én felmondtuk, de továbbra is lelkesen dolgozunk tovább a környezetet terhelő negatív hatások csökkentéséért.