Kövess minket a Facebookon!

Elindult a Tudatos Intim Higiénia hét!

kamp A Zöldövezet Egyesület szervezésében Magyarország is csatlakozik a 2020. október 19-25. között az EnvironmenstrualWeek nemzetközi kampányhéthez. A kampány célja, hogy felhívjuk a figyelmet az intim higiéniai termékek környezeti, egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásaira, illetve jogalkotói szinten is szeretnénk jelentős változásokat elérni az újrahasználható termékek támogatásában.


Egyedülálló mosható pelenka kölcsönző indult a Zöldövezet gondozásában

mosikölEgy kisgyermek születésétől szobatisztaságáig kb. 1,5 tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható egyszer használatos pelenkákkal. Ha megvizsgáljuk, hogy 2017-ben csak Magyarországon 91.600 gyermek született, akkor 100.000 tonna veszélyes hulladéról beszélünk. A Zöldövezet újrahasználható mosható pelenkát népszerűsítő programjával ezt a hulladékmennyiséget szeretné megelőzni a hazai hulladéklerakókból.


Így babázunk mi - peluskölcsönző

Elindult a Zöldövezet Egyesület mosható pelenka kölcsönzője! mosi2 Magyar anyukák által készített mosható pelenka csomagjainkat azért hoztuk létre, hogy a családok otthon tudják kipróbálni, melyik típus a legmegfelelőbb a kisbaba számára.


Országos környezetvédelmi szervezetek valós megoldást keresnek a műanyagszennyezésre - Állásfoglalás a biológiai úton lebomló műanyagokról

lebomloA műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió ún. műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti az ún. bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.


Keresni kell a lábnyomát az idei BrandFestival-nak

brand Az idei BrandFestival-on az élmény-faktor a rendezvény programjában és társadalmilag felelős üzleti magatartásában is testet ölt. A tartalomban a cyberbullying, a rendezvény arculatában pedig a zerowaste filozófia kap kitüntetett figyelmet. A BrandFestival a Schibsted Hungary (A Jófogás és a Használtauto.hu kiadója) és a Zöldövezet Társulással együttműködésben kiáll a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyomának csökkentése mellett. Az október 18-19-én a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztivál a „Heroes&Stories” alapgondolat mentén elemzi a jövőt.


2013-ban történt

Beindítottuk új, újrahasználatot népszerűsítő projektünket. A Replacc rendezvények különlegessége, mobil játszóházunkat feleslegessé vált tárgyakból készítettük. A Cellux csoporttal közösen kigondolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium 2012-es Zöld forrás támogatásával megvalósult gyermekprogramról a www.replacc.hu oldalon írunk bővebben. A Replacc bemutatkozott több magyarországi nagyrendezvényen (Gyereksziget, WAMP design vásár, Gardrób közösségi vásár) és a médiában is hallhattunk róla (Klub rádió, Népszabadság, JOY magazin). Kinőttük korábbi raktárunkat, a Replacc állatkái kaptak egy új „istállót”: vásároltunk egy régi lakókocsit, ami munkatársunk keze alatt megújult.

Újrapoharaink messzeföldre látogattak, hamburgi Kirchentag kiállításon használták sikerrel őket.

Több boros rendezvényt is zöldítettünk mint korábban, jártunk a Rosalián, a Budavári Borfesztiválon, a Boscolo-n, a JuniBor fesztiválon is. Örülünk, hogy egyre több borfesztivál rendezvényszervezője dönt a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése mellett, ugyanis ezek a típusú események a legjobb arányú tiszta szelektív hulladékot termelik (főként üveg és karton). Kár lenne, ha mindez a szemétlerakón végezné.

Támogattuk a fiatal művészeket, a Liget30 megnyitóján a vendégek Újrapoharakból fogyasztották a frissítőt.

Kétségkívül a 2013 év legnagyobb áttörése a szabadtéri fesztiválokon a mosható pohár bevezetése. Nekünk a VOLT fesztivál Telekomos Fesztiválpohár rendszerének kialakításában volt szerepünk. Bízunk benne, hogy a 2014-es esztendőben is az elmosható, újrahasználható poharakba csapolják majd a sört – hagyományosan már 4. éve a Bánkitó és Hegyalja fesztiválon, és új belépőként a VOLT és Balaton Sound Fesztiválokon. Szintén újdonság volt idén a Csillagpont református fesztivál, ahol minden büfében Újrapoharat használtak a pultosok.

Részt vettünk a Humusz Szövetség Nulla hulladék turnéjában, két helyszínen szerveztünk szemléletformáló programot.

Közel 30 rendezvényen szerveztünk szelektív hulladékgyűjtés, eseményeket újrapoharasítottunk és bemutattuk a Replacc rendszert. Munkatársunk részt vett az Önkéntes Központ Alapítvány által szervezett Önkéntes Menedzser Képzésen, későbbi programjaink fejlesztése érdekében. 9 hónapon keresztül tudtunk foglalkoztatni 2 fő munkaerőt, és egy új honlapunk is készült. 4 pályázaton elindultunk, de sajnos támogatást nem kaptunk.

A 2014-es évben megújulást tervezünk, programjaink felülvizsgálatát, fejlesztését, és új projektek indítását tűztük ki célul.

Addig is reméljük minél többen gondolnak Váltsd ZöldRe jelszavunkra!

csacsiló

volt

lakokocsi1